Recepti

Ovo je recept koji smo mi isprobali, po njemu su rađene hurmašice sa naših fotografija u galeriji, i ako imate problema sa lijepljenjem tijesta za kalup*, obavezno isprobajte ovaj recept.

- 2 jaja
- 180 ml ulja
- 170 gr šećera
- jedna mala kašika praška za pecivo, nemojte prepunu
- 430gr brašna obično (tip 500), prosijati ga cjedilom da bude rahlije, možete brašna malo i dodati i oduzeti po osjećaju. Najbitnije je da se ne pretjera sa brašnom da ne budu pretvrde hurmašice.

Preliv:
- 400 gr šećera
- 800 ml vode

Priprema:

U zdjeli izmutiti jaja kao za kajganu, dodati šećer i izmutiti. Nakon toga dodati ulje i promiješati. Dodati u to malo brašna i prašak za pecivo i izmješati. Dodati ostatak brašna.

Kalup za hurmašice malo namazati uljem i oblikovati hurmašice.

Peku se otprilike 15 min na 200°C.

Dok se hurmašice peku, malo prokuhati preliv da se šećer otopi, skinuti sa ringle, taman da odmori i da nije prevruć preliti vrele hurmašice.

Nasjeći kolutove limuna i ubaciti u prelivene hurmašice. Tako će limun dati bolji okus nego da se limun kuha sa prelivom.

Ako hurmašice previše nadođu malo smanjite količinu praška za pecivo.

Trebaće par puta dok se ne uhodate sa receptom, ali vrijedi probavati.

* ukoliko Vam se tijesto lijepi za kalup pokušajte nauljiti kalup, ili isprobajte naš recept jer sa njim sigurno nećete imati problema sa lijepljenjem tijesta

Hurmašice
Keksi

Dijelimo sa Vama lijepu priču i recept za kekse sa slika, koji nam je sa prelijepim slikama i pričom ustupila naša draga simply_bosnian, koja svojim umijećem pisanja i najjednostavnijem receptu udahne dušu i toplinu doma.



Miris koji budi sjećanja

Neki mirisi ne blijede - samo čekaju da ih ponovo probudimo.
Miris putera, vanilije i topline doma - onaj koji nas u trenu vrati u djetinjstvo, u kuhinje naših majki i nana, gdje su se limene kutije punile pažljivo kao da čuvaju uspomene, a ne samo kolačiće.
Ti kolačići nisu samo slatki zalogaji, nego male poruke iz prošlosti - podsjetnik da je jednostavnost oduvijek bila najljepši oblik ljubavi.

Možda zato je reel sa ovim kolačićima dotakao toliko srca, jer u svakom pokretu tijesta, u svakom uzorku na kolačiću, krije se priča o nama - o onome što nikad nismo prestali nositi u sebi.

Evo recepta za suhe kolačiće:
• 2 ½ šolje brašna
• 1 šolja bademovog brašna
• ½ male kašike soli
• 1 šolja (225 g) putera
• 1 šolja šećera u prahu
• 2 žumanca
• 2 ½ male kašike vanilije
• 1 velika kašika vode

Priprema:
Umuti puter i šećer u prahu, dodaj žumanca, vaniliju i vodu, zatim suhe sastojke.
Umijesi glatko tijesto, ohladi 30 minuta, oblikuj kolačiće i peci na 175°C oko 10 minuta.
Kada se ohlade, premaži ih džemom i spoji po dva.

I dok se miris širi kućom, shvatiš - neki recepti nisu samo za jelo, nego za dušu. 💛
Jer svaki kolačić nosi okus doma, miris djetinjstva i šapat ljubavi koji nikad ne prestaje.